Spinthoutkever: herkennen en bestrijden

Vraag direct een offerte aan!

Spinhoutkever Houtwormexpert

De spinthoutkever, ook wel parketkever, is een kevertje dat voorkomt in spinthout. Ze graven graag gangen in het hout en behoren daarom tot de familie van boorkevers. Helaas kun je deze spinthoutkevers en de larven ervan ook in huis aantreffen en dan is het belangrijk om ze te bestrijden.

Spinthoutkever kenmerken

De spinthoutkever kun je herkennen aan een aantal opvallende uiterlijke kenmerken. Ze zijn roodbruin tot zwart van kleur en hun lijf is dun en langwerpig. Bovenop zitten hun dekschilden. De spinthoutkever heeft een fijne beharing, maar dat kun je met het blote oog niet zien. De grootte van deze kever is 2 tot 7 millimeter. De larven kunnen 6 millimeter groot worden en lijken op de gewone houtworm. Ze zijn witgeel van kleur en hebben ribbels.

Wat is spinthout?

De spinthoutkever heeft z’n naam niet voor niets: hij komt vooral voor in het spinthout. Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom. Een boom bestaat uit verkernd hout, spinthout en de bast. Het zijn dus de buitenste ringen hout, net onder de bast. Als je meubelen gemaakt zijn van dit wat zachtere spinthout, dan zullen ze dus ook minder lang meegaan.

Spinthoutkever in huis

In huis zit de spinthoutkever dus vaak in de (veelal goedkopere) meubels, omdat de kans groter is dat die van spinthout zijn gemaakt. Ook zit hij vaak in parketvloeren: hij wordt niet voor niets ook ‘parketkever’ genoemd. De spinthoutkever houdt niet van licht en is daarom vaak ‘s nachts of in de schemering actief. 

Spinthoutkever: schade

De spinthoutkever legt eitjes in het hout. De larven die uit de eitjes komen, eten zich een weg door het spinthout. Daardoor zie je bijvoorbeeld kleine gaatjes in je parketvloer, of de houten constructies in je huis worden flink aangetast. Dit is niet alleen lelijk, maar het kan ook gevaarlijk worden. In het ergste geval hebben ze vooral de binnenkant van het hout aangetast, voordat ze eindelijk via de uitvlieggaatjes naar buiten komen. Daarna valt het je op en dan moet er zo snel mogelijk actie ondernomen worden.

Gaatjes in hout door andere insecten

Natuurlijk kan het zo zijn dat de spinthoutkever niet de veroorzaker is van de schade aan het hout in je huis. Je kunt dit controleren door de kenmerken te vergelijken met de beestjes in het huis. Komt dit niet helemaal overeen? Dan heb je wellicht te maken met de gewone houtwormkever of de grote houtwormkever. Die hebben weer vergelijkbare larven en deze veroorzaken ook gaatjes. De gaatjes zullen dan wel verschillen in grootte.

Spinthoutkevers zelf bestrijden

Een algemeen bekende tip voor het bestrijden van spinthoutkevers is bijvoorbeeld om het hout in te smeren met petroleum of benzine. De vraag is natuurlijk of je jouw geliefde parketvloer wel wilt voorzien van een brandbaar, geurend laagje. Dit kan namelijk best gevaarlijk zijn. Ook kunnen we je alvast vertellen dat deze huis-tuin-en-keukentip eigenlijk niet zo goed werkt: de petroleum of benzine kan vaak niet ver genoeg doordringen in het hout. 

Spinthoutkevers laten bestrijden

Een beter idee is om de spinthoutkevers en zijn larves te laten bestrijden door een ongediertebestrijder zoals ons. Wij verwijderen het aangetaste hout en injecteren het hout met een bestrijdingsmiddel. Hierbij gebruiken we zo min mogelijk gif.

Contact opnemen

Als je een houtworm of een van de verschillende soorten kevers in je hout hebt zitten, neem dan contact op met ons via info@dehoutwormexpert.nl of via ons contactformulier. Heb je geen diertjes gevonden, maar wel gaatjes in je hout? Dan adviseren we je ook om ons te bellen, want dan zijn de insecten al helemaal door het hout heen gekomen.