De huisboktor herkennen en bestrijden

Vraag direct een offerte aan!

Huisboktor

De huisboktor is een insect dat je huis binnen kan komen via brandhout. De larven ervan tasten ook jouw houten spullen aan in je huis, dus die wil je het liefst buiten de deur houden. Wij vertellen je daarom hoe je de huisboktor kunt herkennen. Zo voorkom je dat ze in je huis komen. Zitten ze toch in je huis? Dan helpen wij je om de huisboktor te bestrijden.

Huisboktor kenmerken

De huisboktor heeft een zwarte kleur en wordt zo’n 10 tot 25 millimeter lang. Het insect is dus vrij lang en heeft lange poten en dunne voelsprieten. Op het ronde halsschild zitten twee kleine bultvormige uitsteeksels. Zowel de dekschilden als het halsschild zijn voorzien van witte haartjes, die je niet altijd even goed kunt zien. De boktor wordt door sommige mensen een beetje verward met de kakkerlak, dus kijk vooral goed met welk insect je te maken hebt.

Larve huisboktor kenmerken

De kenmerken van de larve van de huisboktor zijn eigenlijk nog veel belangrijker, omdat deze beestjes veel langer leven. Deze larven worden gemiddeld 4 tot 5 jaar oud voordat ze verpoppen, maar ze kunnen ook 10 jaar oud worden. Voordat de jonge larve de eerste keer vervelt, ziet deze eruit als de made van een vlieg. De larve heeft van nog niet zo duidelijk de herkenbare ‘ringen’. Na het vervellen lijkt de larve van de huisboktor wat meer op een rups, met een kop die oranjebruin is van kleur.

Huisboktor voedsel

De larve van de huisboktor leeft van hout, terwijl de boktor zelf niet van hout leeft. De larve is een erg vraatzuchtig insect, dat je liever niet in je huis wilt hebben. In het begin zal de larve net onder het oppervlak van het hout zitten, maar later knaagt deze zich dieper door het hout heen.

Boktor in haardhout

Hoe krijg je de boktor in huis? Soms gebeurt dit doordat de boktor in haardhout zit dat je naar binnen hebt gehaald. Check dus altijd even je haardhout voordat je het naar binnenhaalt. Let daarbij op de bovengenoemde kenmerken van de larve en de huisboktor. 

Boktor voorkomen

Voorkomen dat de boktor in je huis komt, kan bijvoorbeeld door wat jonger haardhout te gebruiken. De larven van de boktor zitten namelijk vooral in aangetast, oud hout. Je kunt de boktor ook voorkomen door voorbehandeld hout te gebruiken, maar je wilt eigenlijk niet de chemische stoffen in huis die vrijkomen bij het verbranden van dat soort hout. Het is dus het beste om jong hout te gebruiken, en als het niet anders kan, het oude hout te controleren.

Huisboktor zelf bestrijden

De larven van de huisboktor kunnen veel schade in constructies veroorzaken. Het is dus noodzakelijk om de huisboktor te bestrijden, net als de larven ervan. De huisboktor zelf bestrijden zou wellicht je eerste gedachte zijn. Dit kan met middeltjes zoals terpentine of azijn, maar dat is erg brandbaar en het werkt vaak alleen preventief. Op hout wil je natuurlijk eigenlijk geen brandbare middeltjes gebruiken, dus wij raden je aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen hiervoor.

Huisboktor laten bestrijden

De beste optie is om de huisboktor, inclusief de eitjes en larven, te laten bestrijden door een ongediertebestrijder. Wij helpen je graag om deze insecten te bestrijden. We gebruiken altijd zo min mogelijk gif hiervoor, wat beter is voor de natuur.

Gif injecteren (chemische behandeling)

De methode die het snelst werkt, is de injectie van gif. Het is wat minder goed voor mens, dier en milieu, dus bij deze methode is het belangrijk dat er zo min mogelijk gif wordt gebruikt om de taak te voltooien. Het is wel een heel effectieve methode. Dat is de reden waarom dit vaak in spoedgevallen wordt gebruikt.

Contact opnemen

Als je een houtworm of een van de verschillende soorten kevers in je hout hebt zitten, neem dan contact op met ons via info@dehoutwormexpert.nl of via ons contactformulier. Heb je geen diertjes gevonden, maar wel gaatjes in je hout? Dan adviseren we je ook om ons te bellen, want dan zijn de insecten al helemaal door het hout heen gekomen.