Bestrijdings methodes voor de houtworm

Vraag direct een offerte aan!

Houtworm herkennen en bestrijden

Er zijn veel bestrijdingsmethodes waarvan de één beter werkt dan de andere. We leggen je graag uit wat de methodes zijn om zelf houtworm te bestrijden, wat de professionele methodes zijn en welke bestrijdingsmethodes wij zelf gebruiken.

Zelf houtworm bestrijden?

Houtworm zou je ook zelf kunnen bestrijden met wat middeltjes die je wellicht al in huis hebt. Denk aan ammoniak, azijn of petroleum. Helaas komen dit soort middeltjes vaak niet diep genoeg in het hout. Zelfs als je het hout ermee zou injecteren, dan is het niet sterk genoeg om alle houtworm ermee te doden. Een ander nadeel is de brandbaarheid: zo’n brandbare vloeistof wil je liever niet over je hout heen gieten. 

Professionele bestrijdingsmethodes

Het beste kun je kiezen voor een professionele bestrijdingsmethode, zodat je zeker weet dat je een goed resultaat boekt. Bestaande methodes zijn bijvoorbeeld het injecteren van gif (chemische behandeling), bevriezing, verhitting of vergassing. Stuk voor stuk werkende methodes, maar elke methode heeft z’n voor- en nadelen. Sommige methodes kun je namelijk niet altijd toepassen. We leggen je graag de voor- en nadelen uit en vertellen je daarna welke methode wij gebruiken.

1. Impregneren (oppervlaktebehandeling)

Bij het impregneren van hout, gebruiken we een vloeistof die in het hout trekt. Deze doodt dan direct de larven die zich niet zo diep in het hout bevinden. De larven die dieper in het hout zitten, zullen ook deze pesticide tegenkomen als ze zich een weg naar buiten knagen. Dat betekent dat ook de overige larven zullen sterven. 

2. Bevriezing

Deze methode zal alleen gebruikt kunnen worden bij erg kleine voorwerpen. Je kunt namelijk het voorwerp met houtworm 2 weken in de vriezer leggen bij -18° C, waarna alle houtworm dood is. Wij passen deze methode op dit moment (nog) niet toe, omdat deze bestrijdingswijze niet zo vaak te gebruiken is.

3. Verhitting

Soms is het mogelijk om een ruimte te verhitten. Als een ruimte een half uur tot 55° C wordt verhit, dan overleeft de houtworm het ook niet. Let er wel op dat sommige voorwerpen, en dit geval dus bijvoorbeeld sommige soorten hout, niet tegen deze hitte kunnen. Ook bij deze methode geldt dus: je kunt hem niet zo vaak gebruiken. Daarom passen wij deze methode op dit moment nog niet toe.

Hoe behandelen wij de huisboktor?

Bij de huisboktor en de larven ervan zullen wij gebruikmaken van de methode ‘impregneren’. Dit betekent dat wij een oppervlaktebehandeling uitvoeren. Dit is een geschikte methode voor de huisboktor omdat deze vaak wat dichter bij het oppervlak zit. Als sommige larven nog iets dieper zitten, eten zij zich uiteindelijk alsnog dood aan de pesticiden wanneer ze als volwassen huisboktor naar het oppervlak komen.

Hoe behandelen wij houtworm?

Als je houtworm in je huis hebt, zullen wij gif injecteren in het hout waar de houtworm in zit. De houtworm zit vaak dieper in het hout en dan is impregneren (oppervlaktebehandeling) niet genoeg. Voordat we het bestrijdingsmiddel kunnen injecteren, boren we een klein gaatje in het hout. Vervolgens spuiten we een bestrijdingsmiddel in het gaatje via een injectieplug.

Preventie voor de toekomst

Op de door ons geïmpregneerde of geïnjecteerde voorwerpen heb je 10 jaar garantie. Maar wil je bijvoorbeeld bij nieuwe houten meubels voorkomen dat er weer houtworm in komt? Dan hebben we een aantal tips voor je om houtworm te voorkomen.

  1. Gebruik lak, beits, verf of was. Behandel hiermee het gehele voorwerp en werk het regelmatig bij, bijvoorbeeld als de verf afbladdert. 
  2. Check nieuwe meubels, maar vooral tweedehands meubels, om te zien of er geen houtworm in zit.
  3. Voorkom beschimmeld hout, want daar houdt de grote houtworm van.

Contact opnemen

Wil je advies over welke bestrijdingsmethode er nodig is? Of weet je nog niet precies welk insect je in je hout hebt gevonden? Neem dan contact op met ons via info@dehoutwormexpert.nl of via ons contactformulier