De houtworm herkennen en bestrijden

Vraag direct een offerte aan!

Houtworm herkennen en bestrijden

De houtworm is een klein insect dat zich door hout heen kan eten. Klinkt onschuldig, maar het is minder leuk als je deze houtborende insecten in je huis hebt zitten. Ze kunnen veel schade veroorzaken. Het is dus belangrijk om de houtworm te bestrijden. We leggen je graag meer uit over de kenmerken van dit insect zodat je hem kunt herkennen en bestrijden.

Houtworm: wat is het?

Houtworm is de algemene benaming voor insectenlarven die in het hout leven. De gewone houtworm is bijvoorbeeld de larve van de gewone houtwormkever en de grote houtworm is de larve van de grote houtwormkever (ook wel bonte knaagkever genoemd). Als je de houtworm in je huis hebt zitten, dan knaagt hij zich door houten voorwerpen heen zoals meubelen of houten draagconstructies. Daarom wil je hem zo snel mogelijk bestrijden.

Houtworm kenmerken

Hoe ziet de houtworm eruit? Je kunt de houtworm herkennen aan de beige kleur en de bruine kop. Hun lichaam is geribbeld: echt een soort dik wormpje dus. Je kunt de houtworm ook aan andere dingen herkennen, buiten de kenmerken van het wormpje zelf:

  • Er zitten kleine gaatjes in het hout. Dit heeft de houtworm zelf veroorzaakt.
  • Zaagsel in de buurt van de gaatjes. Dit ontstaat door het ‘boren’ van de houtworm.

Je kunt ze bijvoorbeeld tegenkomen in je mooie houten vloer, of nét dat ene leuke houten meubelstuk. De grote houtwormen kiezen het liefst voor spinthout: dat is het zachtste deel van het hout.

Heb je gaatjes ontdekt in je houten meubels? Dan hebben we waarschijnlijk slecht nieuws voor je: je hebt een paar kleine huisdiertjes in huis. Om te checken of deze diertjes ook echt in het hout zitten, kun je een zwart stukje papier onder de gaatjes leggen. Ligt er na een tijdje wat zaagsel (boormeel) op het papiertje, dan is de larve aan het knagen geweest.

Houtworm bestrijden

Houtworm zelf bestrijden is alleen aan te raden als het echt om een klein oppervlak of voorwerp gaat. Een bestrijdingsmiddel tegen houtworm is bijvoorbeeld ammoniak. Andere opties zijn petroleum, azijn of benzine. Als het een te groot voorwerp is, dan zal de ammoniak of de andere gekozen stof niet diep genoeg in het hout trekken, dus dan kun je beter een professional inschakelen.

Een ander nadeel van deze vier stoffen, is dat ze brandbaar zijn. En dat wil je eigenlijk niet hebben bij hout. Ons advies is dus: ga vooral niet zelf aan de slag als het om kostbare meubels of een groot oppervlak gaat. Huur een bedrijf in dat werkt met hitte, kou, gas of gif.

Houtworm voorkomen

Preventie is natuurlijk altijd beter dan dat je uiteindelijk allemaal gaatjes aantreft in je houten meubels. We geven je graag een aantal tips om houtworm te voorkomen.

  • Bescherm je hout met een laagje lak of beits. Ook verf of was helpt tegen de houtworm. Let wel op dat dit helpt om de houtworm te voorkomen: als ze al in je hout zitten, dan werkt het niet.
  • Ventileer je huis. Als het vochtig is in huis, gaat het hout in je huis eerder schimmelen. Houtwormen houden van schimmelend hout, dus dat wil je natuurlijk niet hebben.
  • Controleer regelmatig op houtworm. Check je meubels en houten constructies eens in de zoveel tijd. Het beste is om ook nieuwe meubels te checken, of meubels die je koopt in de kringloop. Je weet het maar nooit!

Kenmerken ‘volwassen’ houtworm: bonte knaagkever

De larve van de bonte knaagkever wordt vaak ‘grote houtworm’ genoemd. Dat betekent dat je waarschijnlijk ook houtworm in huis hebt als je ‘slechts’ wat kevertjes ziet. Daarom leggen we je uit hoe je de bonte knaagkever kunt herkennen. Hij is zo’n 6 tot 8 millimeter lang en heeft een bruine kleur. Op de dekschilden zit een geelrode, heel fijne beharing. De kop van het kevertje zit gedeeltelijk verborgen in het halsschild. De bonte knaagkever behoort tot de klopkevers.

Bonte knaagkever geluid

Een bonte knaagkever maakt wel geluid, al kun je het eigenlijk bijna niet horen. Het geluid dat ze maken, klinkt als een kloppend geluid. Dit doen ze vooral in het voorjaar, wanneer ze een soortgenoot zoeken om mee te paren. Ze stoten dan met hun hoofd tegen het hout aan: een kloppend geluid dus. Belangrijk om te weten, is dat je ook een knagend geluid zou kunnen horen. Dit is van de larven van de bonte knaagkever, ook wel houtwormen genoemd. Uiteindelijk zijn deze insecten erg stille eters en kun je bijvoorbeeld de boktor iets beter horen.

Houtworm of bonte knaagkever laten bestrijden

Als het goed is, kun je nu de houtworm herkennen én de bonte knaagkever. Heb je ze gezien en wil je liever niet zelf aan de slag om ze te bestrijden? Dan kun je onze hulp inschakelen. Wij als houtwormexpert zullen dan een oppervlaktebehandeling uitvoeren. We gebruiken zo min mogelijk gif.

Contact opnemen

Als je een houtworm of een van de verschillende soorten kevers in je hout hebt zitten, neem dan contact op met ons via info@dehoutwormexpert.nl of via ons contactformulier. Heb je geen diertjes gevonden, maar wel gaatjes in je hout? Dan adviseren we je ook om ons te bellen, want dan zijn de insecten al helemaal door het hout heen gekomen.