De gewone houtwormkever herkennen en bestrijden

Vraag direct een offerte aan!

Houtworm

De gewone houtwormkever en zijn larven zijn een veelvoorkomend probleem. Ze richten schade aan in je huis door het hout aan te tasten van je vloer of meubels. Als je ze opmerkt, dan moet je ze zo snel mogelijk bestrijden. We leggen je daarom de kenmerken uit en hoe je gewone houtwormkever kunt voorkomen en bestrijden.

Gewone houtwormkever: wat is het?

De gewone houtwormkever is een kevertje dat hout eet. Het komt bijvoorbeeld voor in meubels. Daarom wordt het ook wel een meubelkever genoemd. Als je de gewone houtwormkever in huis hebt, heb je waarschijnlijk ook houtworm. De gewone houtworm is namelijk de larve van de gewone houtwormkever. Welke van deze twee je ook ziet: het is belangrijk dat je ze zo snel mogelijk bestrijdt. 

Gewone houtwormkever kenmerken

De gewone houtwormkever is niet zo groot: slechts 3 tot 4 millimeter. Hij heeft een bruine kleur en heeft zeer fijnbehaarde dekschilden. Ook heeft de gewone houtwormkever een groot halsschild die gedeeltelijk over de kop heen zit. Dit halsschild beschermt de kop. 

Lijkt deze omschrijving nét niet op het beestje dat je in het hout bent tegengekomen? Dan heb je misschien te maken met de grote houtwormkever. Die is – zoals de naam al aangeeft – groter, namelijk 6 tot 8 millimeter. 

Je kunt de gewone houtwormkever ook herkennen aan andere kenmerken:

  • De gaatjes in het hout zijn 1 tot 2 millimeter. Dit zijn de uitvlieggaatjes. Zijn de gaatjes groter dan 2 millimeter, dan is dat van de grote houtworm. Een groter gaatje dus, maar je hebt helaas wel hetzelfde probleem, maar dan met een ander insect.
  • Zaagsel rondom of onder de gaatjes. Dit hebben de larven veroorzaakt toen ze de gaatjes maakten.

Gewone houtwormkever in huis

Waar kun je deze insecten tegenkomen? Ze zitten graag in droog hout. Daarom vind je ze niet snel in de vochtige natuur, maar ze komen maar al te graag bij jou thuis. Het worden ook wel drooghoutboorders genoemd.

Belangrijk om te weten, is dat je het thuis niet opeens heel vochtig moet gaan maken om deze gewone houtwormkevers te verjagen. Hun vriendjes, de grote houtwormkevers, houden namelijk wél van vochtig hout. Die zitten graag in beschimmeld hout.

Gewone houtworm (de larve)

Het probleem ‘houtworm’ klinkt wellicht wat bekender. De gewone houtworm is de larve van de gewone houtwormkever. Dat betekent dat je ze wellicht allebei in huis hebt. Zie je dus geen gewone houtwormkevers, maar wel de gewone houtworm? Dan heb je over een tijd misschien toch de gewone houtwormkever in huis als je geen actie onderneemt.

Gewone houtwormkever voorkomen

Je wilt de gewone houtwormkever voorkomen, wat ook meteen betekent dat je wilt voorkomen dat ze eitjes leggen. We hebben een paar tips voor je om gewone houtwormkever, gewone houtworm en de eitjes te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je je hout bewerkt. Dit kan met was, lak, beits of verf. Wel is dit lastiger als de gewone houtworm al in het hout zit. De tip is dus ter preventie.
  • Voorkom beschimmeld hout. De gewone houtwormkever zit graag in kurkdroog hout, maar de grote houtwormkever houdt van schimmel. Als je de keuze hebt, dan kun je beter de schimmel voorkomen én op het droge hout een laklaag aanbrengen. Dan vang je twee vliegen in één klap. Uh, kevers dus.
  • Check tweedehands houten spullen voordat je ze in huis zet. Je wilt niet ongemerkt allemaal houtwormen in huis krijgen doordat je even een koopje dacht te scoren.

Gewone houtwormkever bestrijden

Gaat het om een klein oppervlakte? Je kunt dan beginnen om de gewone houtworm(kever) zelf te bestrijden. Dit doe je door het hout in te smeren met ammoniak, azijn, petroleum of benzine. Toch werkt dit soms niet helemaal én het zijn brandbare stoffen die ook nog eens niet zo’n fijne geur hebben.

Ons advies is om de gewone houtwormkever te laten bestrijden door professionals. Wij als houtwormexperts helpen je graag om deze insecten te bestrijden. Hiervoor gebruiken we zo min mogelijk gif.

Contact opnemen

Als je een houtworm of een van de verschillende soorten kevers in je hout hebt zitten, neem dan contact op met ons via info@dehoutwormexpert.nl of via ons contactformulier. Heb je geen diertjes gevonden, maar wel gaatjes in je hout? Dan adviseren we je ook om ons te bellen, want dan zijn de insecten al helemaal door het hout heen gekomen.